De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 3,85 punten (1,2 procent) op 311,65 punten. De MidKap-index eindigde 1,11 punten (0,2 procent) hoger op 480,17 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,5 procent omlaag.

Fitch riep de Europese Centrale Bank (ECB) op om meer obligaties van zwakke eurolanden te kopen om een rampzalige ineenstorting van de euro te voorkomen. Volgens David Riley, schuldenexpert bij Fitch, is een ineenstorting van de euro niet het basisscenario van de kredietbeoordelaar, maar zou dit wel kunnen gebeuren als Italië niet uit zijn schuldproblemen komt.

Fitch

De euro zakte verder weg na de uitlatingen van Fitch. De eenheidsmunt was 1,2681 dollar waard, tegen 1,2780 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

Verder toonden cijfers van de ECB aan dat banken opnieuw een recordbedrag hebben ondergebracht bij de centrale bank. Banken brengen hun overtollige middelen liever naar de ECB, dan ze tegen een hogere rente onderling uit te lenen. Dit duidt op aanhoudend wantrouwen in de Europese financiële sector.

Staatsleningen

Spanje en Italië zullen donderdag en vrijdag staatsleningen veilen. Dan zal worden bekeken of de rente die wordt gevraagd lager uitvalt dan bij eerdere obligatieveilingen.

In de AEX voerde SBM Offshore de dalers aan met min van 5,6 procent. De Canadese olie- en gasproducent Talisman Energy, een klant van SBM, verklaarde woensdag te vrezen voor vertraging bij de oplevering van een boorplatform in het Noorse deel van de Noordzee. SBM denkt de klus nog wel tijdig te kunnen klaren.

Unilever

Bierbrouwer Heineken en levensmiddelenconcern Unilever behoorden ook tot de verliezers met koersdalingen tot 3,5 procent na adviesverlagingen door BofA Merrill Lynch. TomTom was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 6,3 procent na een adviesverhoging door SNS Securities.

Op de lokale markt won OctoPlus 13,3 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een evaluatiecontract gekregen van een Amerikaans farmaceutisch bedrijf.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 101,45 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 112,82 dollar. Olieconcern Shell leverde 3,5 procent in en het Franse Total ging 1,4 procent omlaag. Het Britse BP verloor 0,9 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl